Sotovento d.o.o.


   Dansk Sprog / language
MAD I KROATIEN    HUSDYR I KROATIEN   

LOKAL KULTUR

Krk er meget påvirket af de kulturpåvirkninger som øen har undergået. Kristendommen kom

meget tidligt til øen og allerede i 5 århundrede havde øen en biskop. Biskoppen er registreret deltagende i kirke konventet i Rom år 680. Kroaterne kom til øen mellem år 600 og 800 efter det romerske riges fald - og bosatte sig på østkysten i Omisalj, Dobrinj, Vrbnik og Baska. Ved stiftelsen af den Kroatiske stat overtog kroaterne styret på Krk i 878 fra den Byzanstiske hersker. I år 900-1000 kom methodust til øen og den blev således centrum for det gammel slaviske skriftsprog " Glagolitics".

 

Venedig erobrede øen Krk i år 1118 og gav en feudal styre til øe - og i de kommende århundreder fik øen mere selvstyre og Krk prinserne opstod. De kaldte sig Frankapan og i 1430 blev dette navn brugt officielt for Krks prins Nikola IV. Den sidste Frankopan var Ivan VII der overtog styret i 1451. Han døde i et veneziansk fængsel i 1480 og dermed tog Venedig kontrollen tilbage med øen. Mange steder på øen ser man afbilledet omkring hans tilfangentagelse.I perioden op til slutningen af det 17 århundrede tog det venizianske styre magten - hvilket gav øen rigdom og indflydelse. I begyndelsen af det 18 århundrede tog det Habsburgske monarki magten og ved Venedigs fald i 1797 overtog helt det Østrig-Ungarnske rige magten. Fra 1806-1813 var øen en del af Napolions rige, men Østrigerne jog franskmændene ud igen. Øen var derfra underlagt Østrig-Ungarn indtil slutningen af 1 verdenskrig hvor det Østrig-Ungarnske rige opløstes og Jogoslavien opstod. Under 2 verdenskrig var øen under Italiensk styre og efter Jogoslaviens opløsning løsrev Kroatien sig og dermed KrK.

 

Øen er meget påvirket af Venedig og Italien og som retssprog er både Kroatisk men også Latin (Italiensk) gyldigt retsprog.

 

Der er i dag i byen Krk 3 supermarkeder og mange små kiosklignende forretninger, special kaffeforretning, tøjbutikker, skobutikker og varehus. Hvis Damerne ønsker den helt store frisørtur med farvning o.s.v koster dette ca. 300 kr. i en af byens mange damefrisørforretninger. Er du interesseret i flere oplysninger om Croatia / Kroatien og Krk - så klik videre til engelsksproget website.

Powered by allintaCMS